Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yemen’de taraflar uzlaştı

İran destekli Şii Husilerin yönetime el koyduğu Yemen’de, BM aracılığıyla gerçekleşen görüşmeler sonucunda taraflar Halkların Geçiş Konseyi’ni oluşturma konusunda uzlaştı.



BM adına arabuluculuk faaliyetleri yürüten Cemal Benomar, “Bu nihai bir anlaÅŸma deÄŸil ancak daha kapsamlı bir anlaÅŸmanın yolunu açan önemli bir geliÅŸme” dedi.

Varılan anlaÅŸmaya göre, Halkların GeçiÅŸ Konseyi oluÅŸturulacak, Yemen’deki iki ayrı yasama organı geçiÅŸ sürecini idare etmek için birlikte çalışacak.

Ancak yasama organlarında sandalye dağılımının nasıl yapılacağı henüz netleÅŸtirilmedi.

4 aydır başkentteler

Yemen'de Ä°ran destekli Åžii Husiler, 4 aydan beri baÅŸkent Sana'yı elinde bulunduruyor. Hükümet ile baÅŸkente giren Husiler arasında 21 Eylül 2014'te "Barış ve Ulusal Ortaklık AnlaÅŸması" imzalanmıştı.

Yemen ordusu ile Husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüÅŸmelerinin kilit ismi CumhurbaÅŸkanı Hadi'nin özel kalem müdürü Ahmed Avad Bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.

Husiler bunun ardından CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırdı. Çatışmalarda 9 kiÅŸi öldü, 80 kiÅŸi yaralandı.

CumhurbaÅŸkanı Abdrabbu Mansur Hadi ve BaÅŸbakan Halit Bahhah’ın hükümeti, Husilerin ülkeyi silah baskısıyla otorite altında tutmasını protesto ederek eÅŸ zamanlı istifa ettiÄŸini açıklamıştı.

Parlamento feshedildi

Husiler, Cuma günü parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluÅŸan, ülkeyi yönetecek Geçici Ulusal Konsey'i kurduÄŸunu ilan etmiÅŸti.

Buna göre Konsey, 5 kiÅŸiden oluÅŸan BaÅŸkanlık Konseyi'ni seçecek. BaÅŸkanlık Konseyi ise yeni cumhurbaÅŸkanını belirleyecek.

Yemen’de eski devlet baÅŸkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen ordusuyla çatışıyor. Kuzeyde ise Ä°ran'ın desteÄŸini alan Åžii Husiler ile Sünni aÅŸiretler sık sık orduyla çatışıyor.

El Kaide ise güçlü olduÄŸu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doÄŸalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor. Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doÄŸalgaz ve petrol arzında sorunlar yaÅŸanıyor.

Yemen'de açlık sınırında yaÅŸayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaÅŸmış durumda.

Kaynak: Al Jazeera ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.